Теплофізичні властивості склокристалічних ізоляційних шарів для пласких нагрівних елементів - Дурягіна, З.А.; Ковбасюк, Т.М.; Zagula-Yavorska, M.; Беспалов, С.А. (Металлофизика и новейшие технологии, 2016)
Здійснено синтезу ізоляційних покриттів на основі склокристалічного матеріялу системи PbO—ZnO—B₂O₃ та на основі сполук AlN і MgO, одержаних методою магнетронного розпорошення. Досліджено теплофізичні властивості сталі 40Х13 та алюмомагнійового стопу АМг2, які використовували в якості підкладинок. Методою лазерного спалаху (LFA) досліджено тепломісткість, температуропровідність і теплопровідність одержаних покриттів, які порівняно із аналогічними властивостями підкладинок. Проаналізовано можливості використання одержаних ізоляційних покриттів в якості функціональних шарів для пласких нагрівних елементів. Проведён синтез изоляционных покрытий на основе стеклокристаллического материала системы PbO—ZnO—B₂O₃, а также на основе соединений AlN и MgO, полученных методом магнетронного распыления. Исследованы теплофизические свойства стали 40Х13 и алюмомагниевого сплава АМг2, которые использовались в качестве подложек. Методом лазерной вспышки (LFA) исследованы теплоёмкость, температуропроводность и теплопроводность полученных покрытий, которые сравнены с аналогичными свойствами подложек. Проанализированы возможности использования полученных изоляционных покрытий в качестве функциональных слоёв для плоских нагревательных элементов. The insulating coatings based on both glass-ceramic material of the PbO—ZnO—B₂O₃ system and the AlN and MgO compounds obtained by magnetron sputtering are synthesized. The thermophysical properties of stainless steel 40X13 and aluminium—magnesium alloy AMg2 used as substrates are studied. The specific heat, thermal diffusivity, and heat conductivity of the obtained coatings and substrates are investigated by the method of laser flash analysis (LFA). The possibilities of using obtained insulating coatings as the functional layers for the flat heating elements are analysed.