Численный анализ термохалинных полей на северо-западном шельфе Черного моря в октябре 2007 года на основе ассимиляции в гидродинамической модели данных наблюдений - Демышев, С.Г.; Евстигнеева, Н.А. (Екологічна безпека прибережної та шельфової зон та комплексне використання ресурсів шельфу, 2011)
На основе гидродинамической модели, включающей нелинейные уравнения движения, уравнения адвекции тепла и соли и процедуры ассимиляции, проведен численный эксперимент с усвоением данных наблюдений гидрологической съемки в октябре 2007 г. на северо-западном шельфе Черного моря. Результаты расчета с ассимиляцией данных температуры и солености сравниваются с гидродинамическим прогнозом. Показано, что учет данных наблюдений приводит к качественным и количественным отличиям в структуре термохалинных полей На основі гідродинамічної моделі, що включає нелінійні рівняння руху, рівняння адвекциі тепла і солі і процедури асиміляції проведений чисельний експеримент із засвоєнням даних спостережень гідрологічної зйомки в жовтні 2007 р. на північно-західному шельфі Чорного моря. Проводиться порівняння результатів моделювання полий температури і солоності з гідродинамічним прогнозом. З результатів розрахунків показана ефективність вживання процедури асиміляції, яка приводить до якісних змін в структурі термохалінних полів. On the basis of hydrodynamic model, including nonlinear equations of motion, equations of heat and salt and assimilation procedure, a numeral experiment is conducted with assimilation of data observations of hydrological survey in October, 2007 on the north-western shelf of the Black sea. A comparison of results of model temperature and salinity fields with a hydrodynamic prognosis is made. From the results of calculations an efficiency of application of assimilation procedure, which results in qualitative changes in the structure of thermohaline fields, is shown.