Региональная оперативная система прогноза состояния восточной части Черного моря - Кордзадзе, А.А.; Деметрашвили, Д.И. (Екологічна безпека прибережної та шельфової зон та комплексне використання ресурсів шельфу, 2011)
Представлена региональная оперативная система прогноза состояния восточной части Черного моря, которая разработана в рамках международных научно- технических проектов Евросоюза ARENA и ECOOP. Региональная система является одним из компонентов системы диагноза и прогноза состояния Черного моря. Ядром региональной системы является высокоразрешающая региональная гидростатическая модель динамики Черного моря Института геофизики им. М. Нодиа (Тбилиси, Грузия), которая вставлена в модель общей циркуляции Черного моря, используемой в МГИ НАН Украины. Региональная система обеспечивает трехдневный прогноз трехмерных полей течения, температуры и солености для восточной части Черного моря, включающей Грузинский сектор морского бассейна, с пространственным разрешением 1 км. Сравнительный анализ результатов прогнозов, полученных на основе региональной модели Института геофизики и модели общей циркуляции Черного моря МГИ НАН Украины, показывает, что высокоразрешающая способность математической модели является важным фактором для лучшей идентификации прибрежных вихрей. Представлена регіональна оперативна система прогнозу стану східній частині Чорного моря, яка розроблена в рамках міжнародних науково-технічних проектів Євросоюзу ARENA і ECOOP. Регіональна система є одним з компонентів системи діагнозу і прогнозу стану Чорного моря. Її ядром є регіональна гідростатична модель динаміки Чорного моря з високою роздільною здатністю Інституту геофізики ім. М. Нодіа (Тбілісі, Грузія), яка вставлена в модель загальної циркуляції Чорного моря, що використовується в МГІ НАН України. Регіональна система забезпечує триденний прогноз тривимірних полів перебігу, температури і солоності для східної частини Чорного моря, що включає Грузинський сектор морського басейну, з просторовим дозволом 1 км. Порівняльний аналіз результатів прогнозів, отриманих на основі регіональної моделі Інституту геофізики і моделі загальної циркуляції Чорного моря МГІ НАН України, показує, що висока роздільна здатність математичної моделі є важливим фактором для кращої ідентифікації прибережних вихорів. A regional operational forecasting system of the easternmost part of the Black Sea state developed within the International scientific-technical EU projects ARENA and ECOOP is considered. The regional system is one of the main components of the Black Sea state nowcasting/forecasting system. A core of the regional forecasting system is a high-resolution regional hydrostatic model of the Black Sea dynamics of the Institute of Geophysics (RM-IG), which is nested in the basin-scale model (BSM) of the Black Sea dynamics of MHI of the National Academy of Sciences of Ukraine. The regional system provides 3 days’ forecast of 3-D fields of flow, temperature and salinity for the easternmost part of the Black Sea including Georgian sector of the sea basin with spacing 1 km. The comparative analysis of results obtained from RM-IG and BSM of MHI shows that high-resolvability of the mathematical model is very important factor for real identification of coastal processes.