Об’єктивний тип епічного мислення В.Леонтовича (на матеріалі повісті “Рer pedes apostolorum”) - Погребенник, В. (Інститут літератури ім. Т.Г. Шевченка НАН України, 2007)
Художня проза Володимира Леонтовича – самобутній феномен українського нового письменства, цінний внесок у розвій епічного образного мислення реалізмоцентричної літератури. Ще історик українського письменства Сергій Єфремов розпочав характеристику творчої манери белетриста з констатації в його художньому набутку переваги “розсудливого елементу”, “мало не епічного спокою” повістей і оповідань. Симптоматично, що в доволі лаконічному поцінуванні індивідуального внеску письменника в історію рідної красної словесності С.Єфремов вирізнив якраз повість “Per pedes apostolorum”, що була трохи однобічно ним визначена як “спроба сатиричної повісти з життя духовенства на лівобічній Україні”