Дослідження повзучості в агресивних середовищах епоксидних композитів із безперервними волокнами і модифікованим дисперсним наповнювачем - Букетов, А.В.; Стухляк, П.Д.; Левицький, В.В.; Долгов, М.А.; Добротвор, І.Г. (Проблемы прочности, 2011)
Досліджено вплив модифікування дисперсного наповнювача епоксидним оліґомером і композицій ультрафіолетом на повзучість матеріалів, що містять скляні та базальтові тканини, в
умовах впливу агресивних середовищ. Встановлено, що для зменшення повзучості матеріалів
необхідно використовувати двошарові епоксидні композитні “гібридні” матеріали, які містять скляні і базальтові тканини. Із метою підвищення експлуатаційних характеристик
композитів у вигляді проміжного шару необхідно використовувати опромінений ультрафіолетом епоксидний зв’язувач, що містить модифіковані епоксидним оліґомером дисперсні
частинки наповнювача. Исследовано влияние модификации дисперсного наполнителя эпоксидным
олигомером и композиций ультрафиолетом на ползучесть материалов, наполненных стеклянными и базальтовыми тканями, в условиях влияния агрессивных сред. Установлено, что для уменьшения ползучести материалов необходимо использовать двухслойные эпоксидные композитные “гибридные”
материалы, которые содержат стеклянные и базальтовые ткани. С целью
повышения эксплуатационных характеристик композитов в виде промежуточного слоя следует использовать облученное ультрафиолетом эпоксидное
связующее, которое содержит модифицированные эпоксидным олигомером
дисперсные частицы наполнителя.