Вплив мікроструктури титанових сплавів на характеристики опору втомі - Герасимчук, О.М.; Налімов, Ю.С.; Марковський, П.Є.; Теруков, А.В.; Бондарчук, В.І. (Проблемы прочности, 2011)
Наведено результати випробувань на втому та механічні характеристики за статичного розтягу зразків із титанових сплавів, що належать до відомих класів матеріалів із референсною глобулярною або бімодальною мікроструктурою та так званою дрібнозернистою -перетвореною мікроструктурою, отриманою методом швидкісної термообробки. Проаналізовано мікроструктуру досліджених матеріалів. Установлено параметр мікроструктури, що відповідає за втомну міцність того чи іншого матеріалу. Приведено та проаналізовано порівняння між границями витривалості, отриманими експериментально і розрахованими за розробленими раніше одним з авторів моделями. Представлены результаты испытаний на усталость и механические характеристики при статическом растяжении образцов из титановых сплавов, принадлежащих известным классам этих материалов с референсной глобулярной или бимодальной микроструктурой и так называемой мелкозернистой -превращенной микроструктурой, которая получена методом скоростной термообработки. Проанализирована микроструктура исследованных материалов. Установлен параметр микроструктуры, отвечающий за циклическую прочность того или иного материала. Приведено и проанализировано сравнение между пределами выносливости, полученными экспериментально и рассчитанными по моделям, разработанным ранее одним из авторов.