Вплив поверхневих концентраторів напружень і мікроструктури на границю витривалості матеріалу - Герасимчук, О.М.; Кононученко, О.В. (Проблемы прочности, 2011)
Розроблено розрахункову модель, яка дозволяє за даними про мікроструктуру матеріалу і геометричні розміри концентратора напружень прогнозувати границю витривалості σ₋₁ зразків із поверхневими технологічними дефектами. Представлено результати випробувань на втому в умовах симетричного поперечного згину зразків із технологічними дефектами з конденсату титанового сплаву Ті–6Al–4V, отриманого методом електронно-променевого осадження у вакуумі з парової фази. Отримані результати використовуються для розрахунку σ₋₁ за розробленою моделлю і дуже добре узгоджуються з експериментальними даними. Розработана расчетная модель, которая позволяет по данным о микроструктуре материала и геометрических размерах концентратора напряжений прогнозировать предел выносливости σ₋₁ образцов с поверхностными технологическими дефектами. Представлены результаты испытаний на усталость при симметричном поперечном изгибе образцов с технологическими дефектами из конденсата титанового сплава Ti–6Al–4V, полученного методом электронно-лучевого осаждения в вакууме из паровой фазы. Полученные результаты используются для расчета σ₋₁ по разработанной модели и очень хорошо согласуются с экспериментальными данными.