Рациональный баланс природопользования в прибрежной зоне моря - Иванов, В.А.; Игумнова, Е.М.; Тимченко, И.Е. (Екологічна безпека прибережної та шельфової зон та комплексне використання ресурсів шельфу, 2011)
Предложена интегральная численная модель эколого-экономической системы прибрежной зоны моря, позволяющая имитировать сценарии потребления и воспроизводства природных ресурсов. Для контроля состояния ресурсов использованы два взаимосвязанных индекса: биоразнообразия и уровня загрязнения природной среды. Проведены вычислительные эксперименты с целью оптимизации экономической рентабельности производства товаров (услуг) в условиях выделения части прибыли на поддержание необходимого уровня биоразнообразия. На примере прибрежной зоны южного берега Крыма рассмотрена возможность построения карт пространственных распределений экономических параметров рационального природопользования. Запропоновано інтегральна чисельна модель еколого-економічної системи прибережної зони моря, що дозволяє імітувати сценарії споживання та відвиробництва природних ресурсів. Для контролю стану ресурсів використані два взаємопов'язані індексу: біорізноманіття та рівня забруднення природного середовища. Проведено обчислювальні експерименти з метою оптимізації економiчеський рентабельності виробництва товарів (послуг) в умовах виділення частини прибутку на підтримання необхідного рівня біорізноманіття. На прикладі прибережній зони південного берега Криму розглянуто можливість побудови карт просторових розподілів економічних параметрів раціонального природокористування. We propose a numerical model of integrated ecological-economic system of coastal zone, allowing to simulate the scenarios of natural resources consumption and reproduction. To monitor the state of resources two interrelated indexes: biodiversity and pollution of the environment were used. The computational experiments were conducted to optimize the economic profitability of goods (services) production under the condition, that a part of profits has to be used to maintain the necessary level of biodiversity. The possibility of constructing maps of the spatial distribution of economic parameters of environmental management considered on the example of the southern Crimea’s coastal zone.