Компьютерное моделирование динамических процессов в Азовском море - Иванов, В.А.; Черкесов, Л.В.; Шульга, Т.Я. (Екологічна безпека прибережної та шельфової зон та комплексне використання ресурсів шельфу, 2011)
С использованием прогностических полей приводного ветра и атмосферного
давления на основе трехмерной нелинейной математической модели проведен анализ сгонно-нагонных явлений в Азовском море. Выполнено сравнение результатов
численных расчетов с данными прямых измерений уровня моря на ряде береговых
станций. Исследовано влияние изменения интенсивности атмосферных воздействий на максимальные значения отклонений уровня и скорости течений, а также на
особенности трансформации примеси. Анализ результатов численных расчетов позволил сделать выводы о зависимости времени рассеяния загрязнений от скорости
ветра и расположения районов загрязнений. З використанням прогностичних полів приводного вітру та атмосферного тиску на підставі тривимірної нелінійній моделі виконано аналіз згінно-нагінних явищ в Азовському морі. Проведено порівняння результатів чисельних
експериментів і даних спостережень рівня моря на гідрометеорологічних стаціях.
Досліджений вплив зміни інтенсивності атмосферних збуджень на максимальні
величини відхилень рівня та швидкості течій, а також на особливості розповсюдження домішки. Аналіз результатів моделювання дозволив зробити висновки про
залежність часу розсіювання домішки від швидкості вітру та розташування районів
забруднень. By using of prognostic fields of near water wind and atmospheric pressure
the analyses of surges in the Sea of Azov are carried out on the basis of three-dimensional
nonlinear model. Comparison of the results of numeric calculations and the data of direct
measurements of sea level on the number of coastal stations are made. Effect of intensity
of atmospheric impact on maximum values of level deviations, current velocities and admixture
transformation features is studied. Analysis of results of numeric calculations
allowed to make a conclusion about dependences of pollution dissipation time on wind
velocity and location of pollution areas.