Когерентные вихревые структуры в ветровых волнах по измерениям на черноморской океанографической платформе - Ефремов, О.И.; Чухарев, А.М. (Екологічна безпека прибережної та шельфової зон та комплексне використання ресурсів шельфу, 2011)
Приводятся результаты специальной обработки данных измерений, выполненных
на океанографической платформе с помощью комплекса аппаратуры «Сигма-1» и
«Восток-М». Методика обработки нацелена на исследование когерентных низкочастотных структур, формируемых вихревой компонентой ветровых волн. В ряде
случаев удается выделить доминирующие частоты когерентных образований и оценить их пространственный масштаб. Предлагается интерпретация исследуемого
явления как дополнительного фактора вертикального перемешивания. Наводяться результати спеціальної обробки даних вимірювань, виконаних на океанографічної платформі за допомогою комплексу апаратури «Сигма-1» і
«Восток-М». Методика обробки націлена на дослідження когерентних низькочастотних структур, що формуються вихровою складової вітрових хвиль. У ряді випадків
вдається виділити домінуючі частоти когерентних утворень і оцінити їх просторовий масштаб. Пропонується інтерпретація досліджуваного явища як додаткового
чинника вертикального перемішування. The results of special processing of measuring data obtained by hydrophysical
instrument complexes «Sigma-1» and «Vostok-M» on oceanographic tower are
presented. The processing technique aims at study of low frequency coherent structures
formed by eddy component of wind waves. In certain cases we can distinguish the dominant
frequencies of coherent formations and evaluate its spatial scale. We propose to interpret
this phenomenon as additional factor of vertical mixing.