Радиоэкологическое районирование и модель территории для целей монитоинга агросферы после тяжелой аварии на АЭС - Пристер, Б.С.; Гаргер, Е.К.; Талерко, Н.Н.; Виноградская, В.Д.; Лев, Т.Д. (Проблеми безпеки атомних електростанцій і Чорнобиля, 2015)
Для повышения эффективности защиты населения и сельскохозяйственного производства от последствий тяжелой аварии предложено превентивно, до аварии, проводить сбор и анализ картографической, статистической, экологической и другой информации, необходимой для прогнозирования и оценки радиационной обстановки. Разработана методология радиоэкологического районирования территории, загрязненной радиоактивными выпадениями с использованием ландшафтно-бассейнового принципа и ГИС-технологий. Разработана модель территории, таксономическими единицами которой являются элементы ландшафта или объекты сельскохозяйственного землепользования, позволяющая согласовать пространственно-временное распределение характеристик и совместить модели атмосферного распространения и миграции радионуклидов по цепи «почва – растения – животные – продукция - человек». Для прогнозирования радиационной обстановки на следе аварийного выброса использованы разработанные авторами модели атмосферного переноса радионуклидов, аэрального и корневого загрязнения растений. Для підвищення ефективності захисту населення та сільськогосподарського виробництва від наслідків важкої аварії запропоновано превентивно, до аварії, проводити збір та аналіз картографічної, статистичної, екологічної та іншої інформації, необхідної для прогнозування та оцінки радіаційної обстановки. Розроблено методологію радіоекологічного районування території, забрудненої радіоактивними випадіннями з використанням ландшафтно-басейнового принципу та ГІС-технологій. Розроблено модель території, таксономічними одиницями якої є елементи ландшафту або об'єкти сільськогосподарського землекористування, що дає змогу погодити просторово-часовий розподіл параметрів і поєднати моделі атмосферного розповсюдження та міграції радіонуклідів по ланцюзі «грунт - рослини - тварини - продукція - людина». Для прогнозування радіаційної обстановки на сліді аварійного викиду використано розроблені авторами моделі атмосферного переносу радіонуклідів, аерального і кореневого забруднення рослин. To improve the effectiveness of responses to severe accident in the field of population and agricultural production before the accident, proposed to prevent collect and analyze cartographic, statistical, environmental and others. The information needed to predict and assess the radiological situation. The methodology of radio-ecological zoning of the territory contaminated with radioactive fallout, using GIS technology, which was based on landscape-basin principle. A model of the territory, taxonomic units which are elements of the landscape or objects of agricultural land use. The river pond is a primary objective of the existing structural unit of the territory. The main characteristics are the type of soil, the type of terrain and the type of underlying surface. The application model provides the coordination of spatial and temporal distribution of characteristics, coupled models of atmospheric diffusion and migration of radionuclides on the chain "soil - plants - animals - Products - man" and dosimetric models to determine countermeasures that may be necessary after the accident. To forecast the radiation environment on the track used by the accidental release of the authors developed a model of atmospheric transport of radionuclides, aeral and root of plant contamination.