Изучение растворимости аэрозолей объекта "Укрытие" в жидкостях различного химического состава - Одинцов, А.А.; Огородников, Б.И. (Проблеми безпеки атомних електростанцій і Чорнобиля, 2011)
Определена степень и скорость растворимости радиоактивных аэрозолей, отобранных в 2005 и 2007 гг. из системы «Байпас» объекта «Укрытие» в дистиллированной воде, имитаторах легочной жидкости, имитаторе блочной воды и соляной кислоте с концентрацией 0,1 моль/л. Показано, что степень растворимости радионуклидов ⁹⁰Sr, ¹³⁷Cs, ²³⁸,²³⁹,²⁴⁰Pu и ²⁴¹Am зависит от химического состава жидкости. Кинетика растворимости ⁹⁰Sr, ¹³⁷Cs хорошо описывается двухэкспоненциальной моделью. Визначено ступінь і швидкість розчинності радіоактивних аерозолів, відібраних у 2005 та 2007 р. із системи «Байпас» об'єкта «Укриття» в дистильованій воді, імітаторах легеневої рідини, імітаторові «блокової» води та соляній кислоті з концентрацією 0,1 моль/л. Показано, що ступінь розчинності радіонуклідів ⁹⁰Sr, ¹³⁷Cs, ²³⁸,²³⁹,²⁴⁰Pu и ²⁴¹Am залежить від хімічного складу рідини. Кінетика розчинності ⁹⁰Sr, ¹³⁷Cs добре описується двоекспоненціальною моделлю. A degree and speed of solubility of the radioactive aerosols selected in 2005 and 2007 from the
system «Baypass» of object «Ukryttya» in the distilled water, imitators of pulmonary liquid, imitator of
«sectional» water and muriatic acid with the concentration 0.1 clothes were research. It is rotined that degree
of solubility of radionuclides of ⁹⁰Sr, ¹³⁷Cs, ²³⁸,²³⁹,²⁴⁰Pu и ²⁴¹Am depends on chemical composition of liquid.
Kinetics of solubility of ⁹⁰Sr, ¹³⁷Cs is well described by a two exponential model.