Реконструкция динамики радиоактивного загрязнения территории Беларуси ¹³¹I вследствие Чернобыльской аварии на основе моделирования атмосферного переноса радионуклидов - Талерко, Н.Н. (Проблеми безпеки атомних електростанцій і Чорнобиля, 2011)
С помощью лагранжево-эйлеровой модели атмосферного переноса LEDI выполнены расчеты формирования радиоактивного загрязнения ¹³¹I территории трех наиболее загрязненных областей Беларуси. Проведена верификация полученных результатов на данных измерений активности ¹³¹I в почве, выполненных в первые месяцы после аварии в 534 населенных пунктах Беларуси. Оценен вклад механизма влажного вымывания радионуклидов из атмосферы вследствие дождей и туманов в период распространения радиоактивных выбросов из ЧАЭС. За допомогою лагранжово-ейлерової моделі атмосферного перенесення LEDI виконано розрахунки формування радіоактивного забруднення ¹³¹I території трьох найбільш забруднених областей Білорусі. Проведено верификацію отриманих результатів на даних вимірювань активності ¹³¹I у ґрунті, що були виконані в перші місяці після аварії в 534 населених пунктах Білорусі. Оцінено внесок механізму вологого вимивання радіонуклідів з атмосфери внаслідок дощів і туманів у період розповсюдження радіоактивних викидів з ЧАЕС. The calculations of ¹³¹I radioactive contamination in the 3 most contaminated regions of Belarus are carried out using the Lagrangian-Eulerian atmospheric transport LEDI model. Verification of the obtained results is made on the base of ¹³¹I activity measurements in soil of 534 settlements in Belarus during the initial period of the accident. The input of radionuclides wet deposition processes due to rains and fogs has been evaluated in the period of radioactivity releases from the Chornobyl NPP.