Кинетическая модель поведения ¹³⁷Cs в системе "почва - растение", учитывающая агрохимические свойства почвы - Пристер, Б.С.; Виноградская, В.Д. (Проблеми безпеки атомних електростанцій і Чорнобиля, 2011)
По данным многолетнего радиоэкологического мониторинга загрязненных в результате аварии на ЧАЭС угодий Украины исследована динамика накопления ¹³⁷Cs растениями в широком диапазоне экологических условий. На основании современных представлений о трансформации форм радионуклида в почве создана кинетическая модель поведения 13¹³⁷Cs 7Cs в системе «почва - растение», которая использует в качестве аргумента комплексную оценку агрохимических свойств почвы, рассчитанную по триаде - реакция почвенного раствора, содержание органического вещества и сумма поглощенных оснований. Установлена высокая точность разработанной модели и оценена возможность ее использования для других территорий. За даними багаторічного радіоекологічного моніторингу забруднених у результаті аварії на ЧАЕС угідь України досліджено динаміку накопичення ¹³⁷Cs рослинами в широкому діапазоні екологічних умов. На підставі сучасних уявлень про трансформацію форм радіонукліда в грунті створено кінетичну модель поведінки ¹³⁷Cs в системі «грунт – рослина», що використовує в якості аргументу комплексну оцінку агрохімічних властивостей грунту, розраховану за тріадою - реакція грунтового розчину, вміст органічної речовини та сума поглинених основ. Установлено високу точність розробленої моделі й оцінено можливість її використання для інших територій. From data of the long-term radiological monitoring contaminated after Chernobyl accident lands of Ukraine investigated the dynamics of ¹³⁷Cs accumulation by plants in a wide range of environmental conditions. On the basis of modern concepts about the transformation of radionuclides forms in the soil created kinetic model the ¹³⁷Cs behavior in the system "soil - plant", which uses as an argument to a complex estimation of agrochemical properties of soil, calculated according to the triad - the reaction of the soil solution, organic matter content and the amount of absorbed bases. Establish the high accuracy of the model and estimate the possibility of its use for other territories.