Пыльная буря в зоне отчуждения Чернобыльской АЭС - Огородников, Б.И. (Проблеми безпеки атомних електростанцій і Чорнобиля, 2011)
Рассмотрена метеорологическая ситуация во время пыльной бури, наблюдавшейся 5 –
7 сентября 1992 г. на территориях Украины и Белоруссии, загрязненных радиоактивными продуктами
Чернобыльской аварии. Максимальные средние скорости ветра в Чернобыле и Припяти составляли
10 – 12 м/с, порывы достигали 20 м/с. Установлено, что концентрации радиоактивных аэрозолей в
зоне отчуждения Чернобыльской АЭС (ЧАЭС) возрастали на один-два порядка величины. Зарегистрирован перенос радиоактивных пылевых частиц в окрестности Вильнюса. Розглянуто метеорологічну ситуацію під час пилової бурі, яка спостерігалася 5 - 7 вересня
1992 р. на територіях України та Білорусії, забруднених радіоактивними продуктами Чорнобильської
аварії. Максимальні середні швидкості вітру в Чорнобилі та Прип'яті становили 10 - 12 м/с, пориви сягали 20 м/с. Установлено, що концентрації радіоактивних аерозолів у зоні відчуження Чорнобильської АЕС збільшувалися на один-два порядки величини. Зареєстровано перенесення радіоактивних
пилових часток в околиці Вільнюса. The meteorological situation at the dust storm during 5 – 7 September 1992 on the territory of
Ukraine and Belarus polluted after the Chernobyl accident in 1986 was examined. Maximal middle wind
speed in Chernobyl and in Pripyat was 10 – 12 m/s. Concentrations of radioactive aerosols in the Chernobyl
Exclusion zone increased in 10 – 100 times. Transfer of radioactive aerosols in vicinity of Vilnius was registered.