Радон и его дочерние продукты в объекте "Укрытие" в 2003 - 2010 гг. - Огородников, Б.И.; Хан, В.Е.; Пазухин, Э.М.; Краснов, В.А. (Проблеми безпеки атомних електростанцій і Чорнобиля, 2011)
С помощью трековых детекторов ТДА-01 и пакетов волокнистых фильтров Петрянова в 2000 – 2010 гг. измерены концентрации радона и его дочерних продуктов в помещениях объекта «Укрытие». Установлено, что активностный медианный аэродинамический диаметр аэрозолей до- черних продуктов радона и торона варьирует от 0,08 до 0,8 мкм. Радоновые съемки, выполненные в 2006 – 2010 гг. в помещениях объекта «Укрытие», показали, что среднегодовая концентрация радона превышает 150 Бк/м³ . Наиболее высокое содержание радона (около 800 Бк/м³ ) обнаружено в помещении 012/7, где находится скопление лавообразных топливосодержащих материалов. При средних концентрациях радона 170 Бк/м³ и торона 10 Бк/м³ дополнительное ингаляционное облучение становится сопоставимо с внешним регламентированным облучением. Наличие дочерних продуктов радона и торона является негативным фактором состояния радиационной обстановки в объекте «Укрытие». Необходимо найти источники и пути поступления благородных газов и принять меры к их элиминации. За допомогою трекових детекторів ТДА-01 і пакетів волокнистих фільтрів Петрянова в 2000 – 2010 рр. виміряно концентрації радону та його дочірніх продуктів (ДП) у приміщеннях об'єкта «Укриття». Установлено, що медіанний за активністю аеродинамічний діаметр аерозолів ДП радону й торону варіює від 0,08 до 0,8 мкм. Радонові зйомки, виконані в 2006 – 2010 рр. в приміщеннях об'єкта «Укриття», показали, що середньорічна концентрація радону перевищує 150 Бк/м³ . Найбільш високий вміст радону (близько 800 Бк/м³) виявлено в приміщенні 012/7, де знаходиться скупчення лавоподібних паливовмісних матеріалів. При середніх концентраціях радону 170 Бк/м³ і торону 10 Бк/м³ додаткове інгаляційне опромінення стає порівнянним із зовнішнім регламентованим опроміненням. Наявність дочірніх продуктів радону й торону є негативним чинником стану радіаційної обстановки в об'єкті «Укриття». Необхідно знайти джерела та шляхи надходження благородних газів і вжити заходів щодо їхньої елімінації. At use of track detectors TDA-01 and Petryanov’s fibre filters in 2000 – 2010 were measured concentrations of radon and its daughter products (DP) in rooms of “Ukryttya” object. Was established that active median aerodynamic diameter of aerosol-carrires of DP have diapason 0.08 – 0.8 mkm. The radon monitoring in 2006 – 2010 in rooms of “Ukryttya” object showed that average annual radon concentration exceed 150 Bq/m³ . The largest concentration 800 Bq/m³ was detected in room 012/7, were be found lava lace fuelcontaining materials. At the middle radon concentrations 170 Bq/m³ and thoron concentrations 10 Bq/m³ supplementary inhalation radiation stand comparable to regulation standard. Presence of DP in rooms of “Ukryttya” object is the negative factor of radiation situation.