Прогнозування термодефектів в обмотці та осерді статора потужних турбогенераторів блоків АЕС та їхня локалізація за допомогою інтелектуальних методів і засобів - Ключников, О.О.; Федоренко, Г.М.; Виговський, О.В. (Проблеми безпеки атомних електростанцій і Чорнобиля, 2011)
Наведено показники пошкоджуваності турбогенераторів енергоблоків АЕС України за 2006 - 2010 рр. та коефіцієнт готовності турбогенераторів типу ТВВ-1000-2 енергоблоків АЕС України в 2003 - 2010 рр. Обґрунтована необхідність виявлення осередків локальних перегрівів у вузлах і елементах турбогенераторів. Розроблено інтелектуальну методику, алгоритми та програму для виконання на ЕОМ розрахунку тривимірного температурного поля спільно осердя та обмотки статора двопоюсного турбогенератора потужністю 1000 МВт для визначення локальних перегрівів. Проведено численні обчислювальні експерименти по визначенню локальних перегрівів в обмотці та осерді ста- тора турбогенератора при наявності термодефектів. Розроблено рекомендації щодо підвищення без- пеки, надійності та ефективності експлуатації турбогенераторів типу ТВВ-1000-2 блоків АЕС. Приведены показатели повреждаемости турбогенераторов энергоблоков АЭС Украины за 2006 - 2010 гг. и коэффициент готовности турбогенераторов типа ТВВ-1000-2 энергоблоков АЭС Украины в 2003 - 2010 гг. Обоснована необходимость выявления зон локальных перегревов в узлах и элементах турбогенераторов. Разработаны методика, алгоритмы и программа для выполнения на ЭВМ расчета трехмерного температурного поля совместно сердечника и обмотки статора двухполюсного турбогенератора мощностью 1000 МВт для определения локальных перегревов. Проведены многочисленные вычислительные эксперименты по определению локальных перегревов в обмотке и сердечнике статора турбогенератора при наличии термодефектов. Разработаны рекомендации по повышению безопасности, надежности и эффективности эксплуатации турбогенераторов типа ТВВ-1000-2 блоков АЭС. Indicators of damage to turbogenerators of power plants of NPP of Ukraine for 2006-2010 and availability
of turbogenerators of type of TVV-1000-2 of power plants of NPP of Ukraine in 2003-2010 presented
in this paper. The necessity of identifying areas of local overheating in the knots and elements of the turbogenerator.
Тechniques, algorithms and the program is developed for run on a computer calculation of threedimensional
temperature field together core and windings of stator of turbogenerator type TVV-1000-2Y3
for the determination of local overheating. Numerous computational experiments are conducted on determination
of local overheats in the windings and core of stator of turbogenerator at presence of thermal defects.
Developed recommendation on the increase of safety, reliability and efficiency of exploitation of turbogenerators
of type TVV-1000-2 of NPP.