План Прилуцької фортеці 1745 р. у альбомі Ф. Ласковського - Бондар, О. (Сiверянський лiтопис, 2016)
Повідомлення присвячене опису та публікації плану Прилук 1745 р. Він був опублікований у 1866 р. військовим інженером та істориком фортифікації генералом
Ф. Ласковським. Проте цей документ довгий час залишався невідомим для більшості
дослідників історії містобудування України ХХ – початку ХХІ ст. Автор повідомлення
упорядкував графічну сторону плану та зробив його короткий опис. Це третій відомий
план міста Прилуки XVIII ст. На жаль, сьогодні не відомо, де зберігається оригінал
1745 р., і чи існує він узагалі. Однак завдяки Ф. Ласковському ми можемо користуватися його копією середини ХІХ ст. під час досліджень містобудівних процесів Прилук 1740-х рр. Сообщение посвящено описанию и публикации плана Прилук в 1745 г. Он был
опубликован в 1866 г. военным инженером и историком фортификации генералом
Ф. Ласковским. Однако этот документ долгое время оставался неизвестным для
большинства исследователей истории градостроения Украины ХХ – начала ХХІ ст.
Автор сообщения упорядочил графическую сторону плана и сделало его короткое
описание. Это третий известный план города Прилуки XVIII в. К сожалению, сегодня
не известно, где хранится оригинал 1745 г., и существует ли он вообще. Однако благодаря Ф. Ласковскому мы можем пользоваться его копией середины ХІХ ст. во время исследований градостроительных процессов Прилук 1740-х гг. Posts describes plan of Pryluky 1745. Plan was published in 1866 as a military engineer
and historian of fortifications F. Laskovsky. However, this plan remained unknown to most
researchers History of Urban Planning Ukraine 20–21 century. Author of this posts streamlined
graphical side plan and did a brief description. This plan was the third known plan of Pryluky
city 18th century. We don’t know where it is known which houses the original 1745 today. We
do not know whether there is at all original today. However, due to F. Laskovsky, we can use
his copy of the mid-19th century when exploring city planning process of Pryluky in 1740-ies.