Про вихованців Чернігівського колегіуму на початку XVIII ст. - Травкіна, О. (Сiверянський лiтопис, 2016)
У статті висвітлюється склад вихованців Чернгівського колегіуму на початку XVIII ст. за присягою Чернігівського полку 1718 р. Проаналізовано їхній кількісний, соціальний склад, географію місць, звідки вони прибували на навчання. Зроблено висновок, що переважна більшість учнів, які присягали у 1718 р. і навчалися у Чернігівському колегіумі, були вихідцями з родин козацької старшини. В статье освещается состав воспитанников Черниговского коллегиума в начале XVIII ст. за присягой Черниговского полка в 1718 г. Проанализировано их количественный, социальный состав, географию мест, откуда они прибывали на учебу. Сделан вывод, что подавляющее большинство учеников, которые присягали в 1718 г. и учились в Черниговском коллегиуме, были выходцами из семей казацкой старшины. In the article covers the amount of pupils in Chernihiv Collegium in the early 18th cent., under oath Chernihiv regiment in 1718. Quantitative, social amount of pupils, places, from where students came to studies is analysed. To sum it up, overwhelming majority of pupils, who swore in 1718 and studied in Chernihiv Collegium, were natives of families of Cossack colour sergant.