Радиоактивные аэрозоли Фукусимы в Чернобыле - Калиновский, А.К.; Краснов, В.А.; Огородников, Б.И. (Проблеми безпеки атомних електростанцій і Чорнобиля, 2011)
Представлены результаты определения радионуклидного состава, концентрации и дисперсно сти аэрозолей в локальной зоне объекта «Укрытие» весной 2011 г. Помимо аэрозолей чернобыльского генезиса выявлены техногенные радионуклиды ¹³¹I, ¹³²I, ¹³²Tе, ¹³⁴Cs и ¹³⁶Cs, содержащиеся в выбросах из аварийных блоков АЭС «Фукусима-1» и распространившиеся в северном полушарии. Их содержание не превысило допустимых уровней концентрации радионуклидов в воздухе для населения. Выявлено, что радионуклиды фукусимского генезиса (¹³¹I, ¹³⁴Cs) и естественные радиоизотопы (⁷Be, ²¹⁰Pb) находились на носителях подобного аэродинамического диаметра (АМАД<1 мкм). Показано, что аэрозоли из Фукусимы не внесли значительного дополнительного вклада в дозовую нагрузку персонала, выполняющего работы на промплощадке объекта «Укрытие». Представлено результати визначення концентрації радіоактивних аерозолів у приземному шарі повітря в локальній зоні об'єкта "Укриття" навесні 2011 р. У зразках проб повітря виявлено техногенні радіонукліди ¹³⁴Cs, ¹³⁶Cs, ¹³¹I, ¹³²I, ¹³²Tе, що містяться у викидах з аварійних блоків АЕС «Фукусіма-1» та поширилися в північній півкулі. Показано, що радіоактивні аерозолі з Фукусіми не внесли значного додаткового внеску в дозове навантаження персоналу, зайнятого виконанням робіт на проммайданчику об'єкта «Укриття», та їхні концентрації не перевищили допустимі рівні концентрації радіонуклідів у повітрі для населення. На підставі дисперсного аналізу радіонуклідів виявлено, що природні радіоізотопи (⁷Be, ²¹⁰Pb) і радіонукліди фукусімського генезису (¹³¹I, ¹³⁴Cs) знаходяться на носіях подібного аеродинамічного діаметра (0,4 – 0,7 мкм). The results of determining of radioactive aerosol concentrations in the lower atmosphere in the local zone of the “Ukryttya” object in the spring of 2011 are presented. Man-made radionuclides ¹³⁴Cs, ¹³⁶Cs, ¹³¹I, ¹³²I, ¹³²Tе, contained in the releases from accident units of the NPP “Fukushima-1”, was revealed in air samples. Aerosols was distributed in the North hemisphere. It is shown that the radioactive aerosols from Fukushima did not have a significant additional contribution to the dose of personnel engaged in the performance of work on the local zone of the “Ukryttya” object. Their concentrations did not exceed the permissible levels of radionuclides in the air to the public. Based on the analysis of dispersed radionuclides found that natural radionuclides (⁷Be, ²¹⁰Pb) and radionuclides of the Fukushima genesis (¹³¹I, ¹³⁴Cs) are located on carriers of similar aerodynamic diameter (0.4 – 0.7 µm).