Обумовленість процесів водного винесення продуктів радіоактивної та нерадіоактивної природи - Шевченко, О.Л. (Проблеми безпеки атомних електростанцій і Чорнобиля, 2011)
Проаналізовано залежність режиму розчинних органічних речовин гумусової природи у водах дренажної мережі каналів лівобережжя р. Прип’ять від гідродинамічних та гідрологічних чинників. Доведено існування залежності концентрації ⁹⁰Sr у воді від вмісту в ній фульвокислот. Дано кількіс- ну оцінку винесення гумусових кислот ґрунтовими водами та поверхневим стоком. Підкреслюється основна роль у винесенні гумусових речовин і суттєва в мобілізації ⁹⁰Sr процесів вторинного заболо- чування водозборів та евтрофікації водотоків, що розвинулись у зоні відчуження за 25 років. Приведен анализ режима растворимых органических веществ гумусовой природы в водах дренажной сети каналов левобережья р. Припять и его зависимости от гидродинамических и гидрологических факторов. Доказано существование зависимости концентрации ⁹⁰Sr в воде от содержания в ней фульвокислот. Количественно оценен вынос гумусовых кислот грунтовыми водами и поверхностным стоком. Подчеркивается основная роль в выносе гумусовых веществ и существенная – в мобилизации ⁹⁰Sr процессов вторичного заболачивания поверхности водосборных бассейнов и эвтрофикации водотоков, которые приобрели широкое развитие на отчужденной территории за 25 лет после Чернобыльской катастрофы. The analysis mode of soluble organic matter in natural humic water drainage channels left bank of. Pripyat and its dependence on the hydrodynamic and hydrological factors. Proved the existence of the concentration of ⁹⁰Sr in the water on the content of fulvic acid in it. Quantified removal of humic acids of groundwater and surface runoff. Emphasizes the primary role in the removal of humic substances and significant - in the mobilization of ⁹⁰Sr processes of secondary swamping of the surface watershed and eutrophication of waterways, which have acquired extensive development on the alienation of the territory for 25 years after the Chernobyl disaster.