Образование аэрозолей-носителей ¹³⁷Cs и ⁹⁰Sr при сварке радиоактивно загрязненных металлоконструкций - Эннан, А.А.; Опря, М.В.; Киро, С.А.; Хан, В.Е.; Огородников, Б.И.; Краснов, В.А. (Проблеми безпеки атомних електростанцій і Чорнобиля, 2011)
Представлены результаты исследования влияния основных параметров процесса сварки на закономерности перехода радионуклидов ¹³⁷Cs и ⁹⁰Sr в сварочный аэрозоль. Удельная активность ¹³⁷Cs в сварочном аэрозоле убывает по степенному закону с уменьшением поверхностной активности наплавляемых пластин, зависит от состава покрытия электродов и не зависит от погонной энергии сварки. Активность респирабельной фракции сварочного аэрозоля превышает на 20 – 30 % активность сварочного аэрозоля в целом. Представлено результати дослідження впливу основних параметрів процесу зварювання на закономірності переходу радіонуклідів ¹³⁷Cs и ⁹⁰Sr у зварювальний аерозоль. Питома активність ¹³⁷Cs у зварювальному аерозолі убуває за степеневим законом зі зменшенням поверхневої активності пластин, що наплавляються, залежить від складу покриття електродів і не залежить від погонної енергії зварки. Активність респірабельної фракції зварювального аерозолю перевищує на 20 – 30 % активність зварювального аерозолю в цілому. The results of research of main parameters of welding process influence to ¹³⁷Cs and ⁹⁰Sr radionuclides transition regularity in a welding aerosol are demonstrated. The ¹³⁷Cs specific activity in welding aerosol decreases according to power law with lessening of surface activity of plates being welded on, and depends on content of electrode cover and does not depend on welding heat input. Respirable fraction activity of welding aerosol exceeds at 20 – 30 % the welding aerosol activity as a whole.