Нові технології у спорудженні газових свердловин - Мислюк, М.А.; Рибчич, І.Й.; Козлов, А.В. (Видавничий дім "Академперіодика" НАН України, 2005)
Розроблена методика прогнозування аномально високих пластових тисків (АВПТ), яка базується на побудові статистичних залежностей режимно-технологічних індикаторів тиску від диференціального тиску і за інтерпретаційними можливостями та інформаційною змістовністю переважає
відомі зарубіжні аналоги. Сформульована стратегія технології попередження ускладнень та обґрунтовано вибір раціональних технологічних рішень при бурінні свердловин в умовах інформаційної невизначеності. Удосконалена технологія відробки шарошкових доліт при роторному бурінні. Реалізовані інноваційні проекти спорудження свердловин з метою розробки газових родовищ в українському секторі Чорного і Азовського морів. Разработана методика прогнозирования аномально высоких пластовых давлений (АВПД),
которая базируется на построении статистических зависимостей режимно-технологических индикаторов давлений от дифференциального давления и за интерпретационными возможностями и информационной содержательностью улучшает известные зарубежные аналоги. Сформулирована стратегия технологии предупреждения осложнений и обоснован выбор рациональных технологических решений при бурении скважин в условиях информационной неопределенности. Усовершенствована
технология отработки шарошечных долот при роторном бурении. Реализованы инновационные проекты технологий строительства скважин с целью разработки газовых месторождений в украинском
секторе Черного и Азовского морей. The methodology of prediction of abnormal high pore pressures is developed and is based on construction of statistical dependences of technological conditional indicators of pressure versus differential
pressure. The methodology surpasses known foreign analogues in interpretational opportunities and information pithiness. Strategy of technology of complications avoiding is formulated and is proved a choice of
rational technological decisions at drilling wells in conditions of information uncertainty. The technology of
drilling bits utilization is improved during rotary drilling. The innovational projects of wells construction
are realized with the purpose of development of gas field in the Ukrainian sector of Black and Azov seas.