Діагностика гідравлічного стану складних газотранспортних систем - Грудз, В.Я. (Видавничий дім "Академперіодика" НАН України, 2005)
Наведені результати аналітичних досліджень гідравлічної ефективності складних газотранспортних систем, проведений відбір діагностичних моделей для визначення кількості рідини в газопроводі і її розподілу по довжині лінійної ділянки і в часі експлуатації. Запропоновані методи параметричного діагностування складних систем газопроводів. Приведены результаты аналитических исследований гидравлической эффективности сложных газотранспортных систем, проведен отбор диагностических моделей для определения количества жидкости в газопроводе и ее распределения по длине линейного участка и во времени эксплуатации. Предложены методы параметрического диагностирования сложных систем газопроводов. The results of analytical researches of hydraulic efficiency of the difficult gas-transport systems among which choice of diagnostic models for conducting of calculations are resulted, decision of amount of liquid in a gas pipeline and its distributing on length of linear area and in time of exploitation. The methods of the parametricheskogo diagnosing of the difficult systems of gas pipelines are offered.