Корозійно-механічна поведінка сталевих підземних газопроводів при низькому та середньому тисках - Крижанівський, Є.І.; Гончарук, М.І. (Видавничий дім "Академперіодика" НАН України, 2005)
Виявлена схильність металу газопроводу під дією середовища та механічних напружень до локальної корозії з утворенням глибоких виразок. Встановлено, що в зоні зварного з'єднання значно інтенсифікуються локальні корозійні процеси з утворенням характерних виразок, які є однією з основних причин розгерметизації газопроводу. Обнаружена склонность металла газопровода. Под действием среды и механических напряжений к местной коррозии с образованием глубоких язв. Установлено, что в зоне сварного соединения значительно интенсифицируются локальные коррозионные процессы с образованием характерных язв, которые являются одной из причин разгерметизации газопровода. The susceptibility of gas pipeline metal to localized corrosion with the formation of deep pits under the influence of environment and stress has been revealed. In the area of welded junctions there has been determined a considerable intensification of localized corrosion processes with formation of characteristic pits, which are considered to be one of the main reasons of gas pipeline depressurization.