Способи знешкодження високотоксичних стоків звалищ твердих побутових відходів - Кашковський, В.І.; Кухар, В.П. (Видавничий дім "Академперіодика" НАН України, 2005)
Робота присвячена вирішенню важливої екологічної проблеми – знешкодженню високотоксичних стоків міських звалищ твердих побутових відходів. Для знешкодження концентрованого залишку (концентрату), одержаного після очищення фільтрату, розроблено одностадійну технологію
перетворення його у твердий, практично водонерозчинний матеріал, котрий пропонується утилізувати на території звалища шляхом пересипання ним шарів побутового сміття. Розроблено спосіб зміни
агрегатного стану фільтрату – продукту розкладу органічної складової сміття шляхом перетворення
його в гелеподібний, а потім і в твердий водонерозчинний стан. Запропоновано технологічне вирішення впровадження у промисловість розробленого способу. Работа посвящена решению важной экологической проблемы – нейтрализации высокотоксичных стоков городских свалок твердых бытовых отходов. Для нейтрализации концентрированного
остатка (концентрата), полученного после очищения фильтрата, разработано одностадийную технологию превращения его в твердый, практически водонерастворимый, материал, который предлагается утилизировать на территории свалки путем пересыпания им слоев бытового мусора. Разработан способ изменения агрегатного состояния фильтрата – продукта разложения органической составляющей мусора путем превращения его в гелеподобное, а потом и в твердое водонерастворимое состояние. Предложено технологическое решение промышленной реализации разработанного способа. The work is devoted to solve of the important ecological problem utilization of high-toxic sewerages of the town rubbish heaps of solid domestic wastes. For the utilization of concentrated residue obtained
after purification of filtrate concentrate, it was developed the one-stage technology of its transformation
into the solid, practically water-insoluble material, which is expected to utilize on the rubbish heap body by
covering the layers of domestic wastes. The method of change of the aggregation state of filtrate – product
of decomposition of organic component by its transformation into gelations form, some later into solid
water-insoluble form. The technological solution of industrial installation of method developed has been
proposed.