Понятття істини в суспільствознавстві у контексті ситуаційного аналізу - Пироженко, В. (Видавничий дім "Академперіодика" НАН України, 2005)
Досліджено умови істинності наукових теорій у суспільствознавчих дисциплінах з урахуванням специфіки останніх. Зроблено висновок про можливість істинного в традиційному сенсі пізнання суспільних явищ. Для цього як основний метод суспільствознавства запропоновано метод ситуаційного аналізу, що дозволяє виділити у поведінці суб'єкта ситуаційну логіку, тобто інваріантні дії і мотиви, а отже, зробити їх об'єктом узагальнень, формалізації й емпіричної перевірки. Цей метод дає змогу подолати дві основні перешкоди у пізнанні і прогнозуванні суспільних явищ - відсутність жорсткого детермінізму в ментальних станах людини і наявність у неї свободи волі. The conditions of scientific theory truth in branches of social science are investigated taking into account their specific character. The authors come to the conclusion about possibility of thue social phenomenon perception in the traditional sence. To make it possible situational analysis method is proposed as a main method, applying
this method the situational logic of subject behaviour i.e. invariant actions and motives can be singled out, that can serve as the object of generalization, formalization
and empirical verification. This method helps
to overcome two main obstacles in social phenomena perception and forecast — a lack of tough determinism in people mental states and presence of free will.