Розробка архітектури програмного забезпечення для інтерактивного навчання жестовій мові - Кривонос, Ю.Г.; Крак, Ю.В.; Тернов, А.С.; Лісняк, М.П. (Проблеми програмування, 2014)
У статті пропонується підхід до розробки програмної системи для інтерактивного навчання жестовій мові. Розглянуто базову архітектуру та складові такої системи, формат та протокол передачі даних між ними. Також описано основний модуль системи, що відповідає за синтез та анімації жестів, емоційно-мімічних проявів на обличчі людини з використанням тривимірних моделей тіла людини. Описуються основні вимоги до модуля, проблеми та інструменти їх вирішення, його архітектура та контролери, що відповідають за генерацію анімації та її обробку на графічних процесорах. The article suggests an approach to the software system development, dedicated to the interactive learning of sign language. The article shows a basic architecture of the system, its modules, format and transmission protocol of the data. The article also describes the main module of the system responsible of the synthesis and the animation of the gestures and facial expressions of the emotions, based on the three-dimensional pattern of a human body. It describes main requirements for the module, analyzing basic problems and the implements for their solution, architecture and components, especially these ones that are responsible of the generation of the animation, its structure, the algorithm of gestures’ combination and their graphical processing.