Особливості ефективностей реєстрації сцинтиляційних детекторів із свинцевим захистом - Скорбун, А.Д.; Панасюк, М.І.; Сплошной, Б.М.; Зеленський, О.Ю. (Проблеми безпеки атомних електростанцій і Чорнобиля, 2012)
Досліджено енергетичні залежності ефективностей сцинтиляційних детекторів NaI(Tl), особливістю конструкції яких є наявність навколо кристала свинцевого екрана з алюмінієвою діафрагмою. Виявлено, що на відміну від звичайного зменшення ефективності із зростанням енергії ефективність досліджених детекторів зростає, починаючи з енергій ~ 1200 кеВ. Исследованы энергетические зависимости эффективностей сцинтилляционных детекторов NaI(Tl), особенностью конструкции которых является наличие вокруг кристалла свинцового экрана с алюминиевой диафрагмой для пропускания гамма-излучения. Выявлено, что в отличие от обычного уменьшения эффективности с ростом энергии эффективность исследованных детекторов начинает возрастать, начиная с энергий ~ 1200 кэВ. Peculiarities of registration effectiveness of scintillation detectors NaI(Tl), in construction of which there is a thick lead shield around a crystal, with Al diaphragm for gamma rays transmitting have been investigated. It was discovered, that in contrast to usual decreasing of effectiveness with rising of energy, the effectiveness of investigated detectors begin to rise, beginning from energies ~ 1200 keV.