Influence of arbuscular mycorrhizal fungus Glomus intraradices on accumulation of radiocaesium by plant species - Dubchak, S.V. (Проблеми безпеки атомних електростанцій і Чорнобиля, 2012)
The role of arbuscular mycorrhizal fungus Glomus intraradices in ¹³⁴Cs isotope uptake by different plant species is studied. The impact of radiocaesium on mycorrhizal development and functioning of plant photosynthetic apparatus is considered. The possibility of mycorrhizal symbiosis application in phytoremediation of radioactively contaminated areas is analyzed. It is found that colonization of plants with arbuscular mycorrhizal fungus resulted in significant decrease of radiocaesium concentration in their aboveground parts, while it did not have considerable impact on the radionuclide uptake by plant root system. Досліджено роль арбускулярного мікоризного гриба Glomus intraradices у накопиченні ізотопу ¹³⁴Cs різними видами рослин. Розглянуто вплив радіоцезію на розвиток мікоризи та функціонування фотосинтетичного апарату рослин. Проаналізовано можливість застосування мікоризного симбіозу у фіторемедіації радіаційно забруднених територій. Установлено, що колонізація рослин арбускулярним мікоризним грибом призвела до суттєвого зменшення концентрації радіоцезію в їхній надземній частині й водночас не мала значного впливу на надходження радіонукліда до кореневої системи рослин. Исследована роль арбускулярного микоризного гриба Glomus intraradices в накоплении изотопа ¹³⁴Cs различными видами растений. Рассмотрено влияние радиоцезия на развитие микоризы и функционирование фотосинтетического аппарата растений. Проанализирована возможность применения микоризного симбиоза в фиторемедиации радиоактивно загрязненных территорий. Установлено, что колонизация арбускулярным микоризным грибом привела к существенному уменьшению концентрации радиоцезия в их надземной части и одновременно не имела значительного влияния на поступления радионуклида в корневую систему растений.