Оценка радиационных воздействий хранилища отработавшего ядерного топлива (хоят-2) ЧАЭС - Батий, В.Г.; Городецкий, Д.В.; Рубежанский, Ю.И.; Рудько, В.М.; Сизов, А.А. (Проблеми безпеки атомних електростанцій і Чорнобиля, 2013)
Выполнена оценка радиационных воздействий при эксплуатации сухого хранилища отработавшего
ядерного топлива (ХОЯТ-2) реакторов РБМК ЧАЭС. Показано, что радиационные воздействия при нормальной
эксплуатации, соответствуют установленным критериям безопасной эксплуатации радиационно-ядерных объектов на территории Украины. Виконано оцінки радіаційного впливу за нормальних умов експлуатації сухого сховища відпрацьованого ядерного палива (СВЯП-2) реакторів РБМК ЧАЕС, яке призначене для тривалого зберігання відпрацьованих
тепловиділяючих збірок (ВТВЗ), що утворились унаслідок експлуатації енергоблоків ЧАЕС. Розрахунки показали, що викид для окремих радіонуклідів становить не більше 1010 Бк/рік. При цьому сумарний прогнозний
викид не перевищить 3 % від допустимого викиду. Показано, що максимальна концентрація радіонуклідів у
повітрі поблизу СВЯП-2 істотно нижче від допустимої для населення, а додаткове забруднення навколишнього
середовища є незначним. Так, максимально можливе додаткове забруднення води р. Прип’ять
¹³⁷Cs та ⁹⁰Sr буде
не більше 3,5·10-3 та 2,2·10-6 Бк/м³, що є незначним у порівнянні із сучасним вмістом цих радіонуклідів у воді
р. Прип’ять - 0,05 та 0,12 кБк/м³
відповідно. Максимально можлива щільність додаткового забруднення поверхні прилеглих територій буде становити менше 0,1 % від існуючих рівнів забруднення грунтового покриву зони
впливу. The estimation of radiation impacts during normal operation of dry spent fuel storage facility (ISF-2) for
ChNPP RBMK reactors, designed for long-term storage of spent fuel assemblies (SFA), which originated from the operation
1, 2 and 3 units of ChNPP was made. Calculations have shown that the release of individual radionuclides is less
than 1010 Bq/year. At that, the total projected emissions will not exceed 3% of the allowable emissions. It is shown that
the maximum concentration of radionuclides in the air near the ISF-2 well below allowable concentration for the population,
and additional pollution is negligible in comparison with the existing one. The maximum possible additional
specific activity of ¹³⁷Cs and ⁹⁰Sr in the water of the river Pripyat will be respectively not more than 3.5·10⁻³ and
2.2·10-6 Bq/m³
, which is an insignificant amount compared to the current volume activity of 0.05 and 0.12 kBq/m³
respectively.
The maximum possible value of the additional density of surface contamination will be less than 0.1 % of
the actual soil contamination.