Застосування ближньопольового методу в надроздільних оптичних системах - Морозов, Є.М. (Математичні машини і системи, 2015)
Розглянуто особливості застосування ближньопольового методу в оптичних системах для подолання дифракційної межі. Розглянуто існуючі на сьогодні ближньопольові зонди і зроблено їх порівняльний аналіз. Окремо проаналізовано основні параметри ближньопольового зонда на основі оптичної плазмонної мікросмужкової лінії та його застосування в оптичному записі інформації. Визначено проблеми, які стоять на шляху стрімкого розвитку та широкого застосування ближньопольових оптичних систем Рассмотрены особенности применения ближнеполевого метода в оптических системах для преодоления дифракционного предела. Рассмотрены существующие на сегодняшний момент ближнеполевые зонды и сделан их сравнительный анализ. Отдельно проанализированы основные параметры ближнеполевого зонда на основе оптической плазмонной микрополосковой линии и его применение в оптической записи информации. Обозначены проблемы, которые стоят на пути стремительного развития и широкого применения ближнеполевых оптических систем Features of near-field method application in optical systems to overcome the diffraction limit were considered. Existing at the moment near-field probes were discussed and their comparative analysis was made. Separately, the main parameters of near-field probe based on optical plasmon microstrip line and its application in optical data storage were analyzed. The problems that stand in the way of rapid development and wide application of near-field