Визначення оптимальної кількості кластерів - Лапач, С.М. (Математичні машини і системи, 2015)
Розглянута проблема визначення оптимальної кількості кластерів для випадку розривного факторного простору. Викладені наукова ідея і алгоритм формування кластерів, який базується на опису залежності значення критерію Q від кількості кластерів сплайн-регресією. Галузь застосування: виділення однорідних підобластей факторного простору при побудові регресійних моделей. Рассмотрена проблема определения оптимального количества кластеров в случае разрывного факторного пространства. Описаны научная идея и алгоритм формирования кластеров, который основан на описании зависимости изменения критерия Q от количества кластеров сплайн-регрессией. Область применения: выделение однородных подобластей факторного пространства при построении регрессионных моделей. The problem of definition of the optimum quantity of clusters in case of discontinuous factor space was considered. The scientifically-based idea and cluster formation algorithms are described; the latter being based on the description of dependency of Q criteria changes from the quantity of spline regression clusters. Areas of use – allocation of homogeneous subareas of factor space at regression models creation.