"Ефірна олія" чи "есенція"? Наукове обгрунтування вибору терміна - Гінзбург, М.; Іщук, Ю.; Кобилянський, Є.; Ярмолюк, Б.; Коваленко, С. (Видавничий дім "Академперіодика" НАН України, 2005)
Матеріали, що зумовлюють запах рослин і позначаються нині терміном "етерові (ефірні) олії", є багатокомпонентними сумішами природних аліфатичних сполук циклогексанового та циклопентанового ряду. Вони не мають нічого спільного з оліями (триацилгліцеринами). Для позначення цих матеріалів запропоновано вживати поширений в українській мові термін "есенції", що використовується з цією метою у більшості європейських мов. The substances which condition the plants odour and which are referred to as «ethereal oils» are polycomponent blends of natural aliphatic compounds of cyclohexane and cyclopentane range and do not have anything to do with oils (triacylglycerines). In order to designate such substances it is proposed to use the term «essences» that is spread in the Ukrainian language and is used in most European languages.