Управління вибухопожежним захистом об’єктів ядерної та радіаційної небезпеки на основі мереж Петрі - Коваленко, О.В. (Математичні машини і системи, 2015)
У статті наведено підхід до формалізації процесів обробки даних з метою автоматичного або автоматизованого запуску засобів пожежогасіння в системах вибухопожежного захисту об’єктів ядерної та радіаційної небезпеки. Розглянуто можливість диференційованого запуску за заданим алгоритмом за умови здійснення події на основі мереж Петрі. Наведено математичну модель поведінки мережі при використанні декількох виконавчих пристроїв вибухопожежного захисту. Зроблені висновки щодо можливого застосування запропонованого в роботі. В статье предложен подход к формализации процессов обработки данных для автоматического или автоматизированного запуска средств пожаротушения в системах взрывопожарной защиты объектов ядерной и радиационной опасности. Рассмотрена возможность дифференцированного запуска за заданным алгоритмом при свершившемся событии на основе сетей Петри. Представлена математическая модель поведения сети при использовании нескольких исполнительных устройств взрывопожарной защиты. Сделаны выводы по возможному использованию предложений, представленных в работе. In paper the approach on formalization of processes of data processing for the automatic or automated start of fire extinguishing means is offered. It is necessary for creation of systems of fire and explosion protection of objects of nuclear and radiation hazard. Possibility of the differentiated start with the set algorithm on the basis of networks of Petri is considered. The mathematical behavior model of net under the usage of several devices of fire and explosion protection is presented. It was given the conclusions on the possible use of suggestions represented in the work.