Інформаційна система екологічного моніторингу Національного природного парку "Вижницький" - Голуб, С.В.; Талах, М.В.; Стратій, В.І. (Математичні машини і системи, 2016)
У статті наведено результати досліджень динаміки чисельності популяції Lepus europaeus Pall. в залежності від погодно-кліматичних факторів на території НПП «Вижницький» за період 2002–2013 рр. за допомогою моніторингової інформаційної системи. Виконаний нами аналіз свідчить на користь зворотної залежності між динамікою чисельності досліджуваної популяції зайця сірого та максимальними значеннями температури повітря вересня. Водночас, збільшення кількості опадів у вересні чинить позитивний вплив на чисельність популяції Lepus europaeus Pall. протягом досліджуваного періоду на території НПП. В статье приведены результаты исследований динамики численности популяции Lepus europaeus Pall. в зависимости от погодно-климатических факторов на территории НПП «Вижницкий» за период 2002–2013 гг. с помощью мониторинговой информационной системы. Выполненный нами анализ свидетельствует в пользу обратной зависимости между динамикой численности исследуемой популяции зайца серого и максимальными значениями температуры воздуха сентября. В то же время увеличение количества осадков в сентябре оказывает положительное влияние на численность популяции Lepus europaeus Pall. в течение исследуемого периода на территории НПП. The article presents the results of research in population dynamics of Lepus europaeus Pall depending on weather and climatic factors in the national park “Vyzhnytsky” during the period of 2002–2013 years with the help of monitoring information system. Our analysis provides evidence in favor of a negative relationship between population dynamics of studied population of Lepus europaeus Pall and maximum temperature in September. At the same time, increased rainfall in September, has a positive effect on the number of Lepus europaeus Pall. population during the study period within the territory of national park.