А. А. Ухтомский и Э. С. Бауэр – два подхода к моделированию живого - Зуева, Е.Ю.; Зуев, К.Б. (Математичні машини і системи, 2016)
Сравниваются два биологических подхода первой трети ХХ века, которые могли бы служить основой кибернетических моделей. Первый – теория доминанты А.А. Ухтомского(1875–1942), и второй – «Теоретическая биология» Э.С. Бауэра (1890–1937). При различных философских предпосылках они оба пришли к схожим выводам и предложили похожие модели физиологических основ активности. Порівнюються два біологічних підходи першої третини ХХ століття, які могли б слугувати основою кібернетичних моделей. Перший – теорія домінанти А.А. Ухтомського (1875–1942), і другий – «Теоретична біологія» Е.С. Бауера (1890–1937). При різних філософських передумовах вони обидва прийшли до схожих висновків і запропонували схожі моделі фізіологічних основ активності. We compare two biological approaches of the first third of XX century, which could serve as a base of cybernetic models. The first approach is the theory of dominant by A.A. Ukhtomsky (1875–1942), and the second one is the «Theoretical Biology» by Ervin Bauer (1890–1937). The philosophical bases of these two concepts were quite different, but they both formulated the similar conclusions, and proposed the similar schemes of the physiological basis of human activity.