Формальна структура кейсів технологічних проблем у процесі побудови їх рішень на основі обмежень - Мельник, В.Д. (Математичні машини і системи, 2016)
Визначено та формально описано очікувані класи кейсів технологічних проблем зі структурою оцінювання в формі з ваговими коефіцієнтами (шляхом обчислення сум вагових коефіцієнтів для множин, систем та ієрархій і, відповідно, визначення максимальних та мінімальних сум); у формі оцінювань з імовірнісними коефіцієнтами, які відповідно визначають імовірність релевантності обмеження фактичного кейсу технологічної проблеми, оскільки, згідно з початковим припущенням, система фіксує порушення і задоволення тільки релевантних обмежень. Визначено спосіб оперування з імовірнісними оцінками для рівня множини, системи та ієрархії обмежень шляхом обчислення їх сумарного значення. Рішення кейсу технологічної проблеми обчислюється як присвоєння з максимальним оціночним значенням імовірнісної релевантності, оскільки саме таке рішення в повній мірі відповідає очікуванням автоматизованої інтелектуальної системи. Определены и формально описаны ожидаемые классы кейсов технологических проблем со структурой оценки в форме с весовыми коэффициентами (путем вычисления сумм весовых коэффициентов для множеств, систем и иерархий и, соответственно, определение максимальных и минимальных сумм); в форме оценок с вероятностными коэффициентами, которые соответственно определяют вероятность релевантности ограничения фактического кейса технологической проблемы, поскольку, согласно первоначальному предположению, система фиксирует нарушение и удовлетворение только релевантных ограничений. Определен способ оперирования с вероятностными оценками для уровня множества, системы и иерархии ограничений путем вычисления суммарного значения вероятностных оценок и в качестве решения кейса технологической проблемы и выбора в качестве решения - присвоение с максимальным оценочным значением вероятностной релевантности, поскольку именно такое решение максимально соответствует ожиданиям автоматизированной интеллектуальной системы. There was defined and formally described the expected classes of the technological problems cases with the evaluation structure in the form of weights (by the way of sums calculation for weights prescribed for the sets, systems and hierarchies of constraints correspondingly and with introduced conception of maximal and minimal sums); in the form of evaluation with probability coefficients relevancy for actual case of the technological problems, by the initial supposition for the system to fix the violation and satisfaction only for the relevant constraints. There was projected the way to treat the probabilistic evaluations for the levels of the set’s, the system and the hierarchies of constraints by the means of summarized value calculation. Case decision of technological problem is calculated as a maximum evaluationvalue of a probabilistic relevance because this decision is fully meet the expectations of the automated intellectual system.