Концептуальні основи створення бази даних наукового експерименту та спостереження - Коваленко, О.В. (Математичні машини і системи, 2016)
У статті наведено підхід до створення спеціалізованих баз даних, призначених для впорядкування та збереження значних обсягів інформації, що використовується в ході наукового спостереження та експерименту. Наведено функції і предметну область такої бази даних. Представлено модель об’єкта спостереження й зазначено задачі класифікації. Розроблено концептуальну модель бази даних експерименту. Представлено приклад можливої реалізації бази даних фізичного експерименту, яка зараз знаходиться у стадії розробки. Зроблено висновки. В статье приведен подход к созданию специализированных баз данных, предназначенных для упорядочения и сохранения значительных объемов информации, используемой в ходе научного наблюдения и эксперимента. Представлены функции и описана предметная область такой базы. Описано построение модели объекта наблюдения и указаны задачи классификации. Разработана концептуальная модель базы данных эксперимента. Приведен пример возможной реализации базы данных физического эксперимента, которая сейчас находится в стадии разработки. Сделаны выводы. The paper presents an approach to the creation of specialized databases oriented to regulate and save significant amounts of information used in the course of scientific observation and experiment. The functions of such database were presented. The subject area database was described. Building a model of the object of observation was presented. The problems of classification were indicated as well. Conceptual database model of the experiment was designed. The example of a possible implementation of the database physical experiment was shown. This database is now under development. The conclusions were done.