Клиническая мимикрия острых нарушений мозгового кровообращения по ишемическому типу - Литвиненко, Н.В.; Дельва, М.Ю.; Чергинец, И.А.; Пикуль, Ю.В.; Дельва, И.И. (Международный медицинский журнал, 2014)
Ретроспективно изучены частота и структура состояний, которые клинически имитируют ишемические инсульты и транзиторные ишемические атаки, у пациентов, госпитализированных в неврологическое отделение с такими диагнозами. Установлены характерные признаки, которые отличают эти состояния от истинных острых нарушений мозгового кровообращения. Ретроспективно вивчено частоту і структуру станів, які клінічно імітують ішемічні інсульти та транзиторні ішемічні атаки, у пацієнтів, госпіталізованих до неврологічного відділення з такими діагнозами. Виявлено характерні ознаки, які відрізняють ці стани від істинних гострих порушень мозкового кровообігу. The frequency and structure of states, which clinically mimic ischemic stroke and transient ischemic attacks were investigated in patients admitted to the neurology department with this diagnosis. The characteristic features that distinguish these states from true disorders of cerebral circulation were determined.