Інтраабдомінальна гіпертензія у хворих із діабетичним кетоацидозом - Лисенко, В.Й.; Брик, Р.П. (Международный медицинский журнал, 2014)
Обстежено 85 пацієнтів із декомпенсованим цукровим діабетом та кетоацидозом. Установлено, що інтраабдомінальна гіпертензія спостерігається на ранніх стадіях декомпенсації і пов'язана зі зниженням показників кисневого забезпечення тканин, тому її необхідно коригувати у процесі інтенсивної терапії. Обследовано 85 пациентов с декомпенсированным сахарным диабетом и кетоацидозом. Установлено, что интраабдоминальная гипертензия наблюдается на ранних стадиях декомпенсации и связана со снижением показателей кислородного обеспечения тканей, поэтому ее необходимо корректировать в процессе интенсивной терапии. The study involved 85 patients with decompensated diabetes mellitus and ketoacidosis. It was found out that intraabdominal hypertension was observed in the early stages of decompensation and was associated with reduction of oxygen supply of the tissues, thus requires correction in an intensive care unit.