Розсіяний склероз: сучасні підходи до патогенетичної терапії - Черненко, М.Є.; Вовк, В.І. (Международный медицинский журнал, 2015)
Наведено огляд літератури з проблем патогенетичної терапії з урахуванням форм та типів перебігу розсіяного склерозу, порушено дискутабельні питання з цього приводу. Подано дані про історію вивчення розсіяного склерозу, актуальність його проблем у сучасній неврології, клінічні прояви, епідеміологічні дослідження, питання етіології та патогенезу. Приведен обзор литературы по проблемам патогенетической терапии с учетом форм и типов течения рассеянного склероза, затронуты дискутабельные вопросы по этому поводу. Представлены данные о истории изучения рассеянного склероза, актуальности его проблем в современной неврологии, клинических проявлениях, эпидемиологических исследованиях, вопросах этиологии и патогенеза. The article provides an overview of the current literature on the pathogenetic therapy considering basic forms and types of multiple sclerosis; disputable questions about it are discussed. The data on the history of the study of multiple sclerosis, relevance of the problems in modern neuroscience, its clinical manifestations, epidemiological studies, the etiology and pathogenesis are presented.