Система енергомоніторингу та управління електропостачанням на підземному видобутку вугілля - Півняк, Г.Г.; Ткачов, В.В.; Заїка, В.Т. (Видавничий дім "Академперіодика" НАН України, 2006)
Проаналізовано рівень використання гірничих машин і установок в процесі видобутку вугілля за критерієм енерговитрат. Встановлено, що потужність приводів на даний час зросла в десятки разів і досягла для комбайнів 710 кВт, для дільничних скребкових та стрічкових магістральних конвеєрів, а також прохідницьких комплексів – 400–500 кВт, проте це не призвело до зниження питомої витрати електроенергії на процесах, пов'язаних з вуглевидобутком. Навпаки, простежується стійка тенденція до її збільшення. За результатами наукових експериментів резерви електрозбереження на дільницях видобутку вугілля складають 13–19 %, на магістральному конвеєрному транспорті 12–57 %, на водовідливі 3–10 %. Для використання цих резервів запропонована система енергоконтролю та управління підземним електропостачанням шахти (СЕУПЕШ). СЕУПЕШ реалізується на платформі сучасних комп'ютерних технологій. Доведено, що СЕУПЕШ за рахунок створення достовірної бази даних щодо електроспоживання дасть можливість організувати оперативну і довгострокову роботу з енергозбереження на основних дільницях та підняти рівень управління і безпеки ек плуатації підземного електроенергетичного комплексу шахти. Окупність СЕУПЕШ на шахтах з видобутком вугілля 1,0–1,2 млн т/рік складає 12–15 місяців. Проведен анализ уровня использования горных машин и установок в процессе добывания угля по критерию энергозатрат. Установлено, что мощность приводов к настоящему времени выросла в десятки раз и достигла для комбайнов 710 кВт, для забойных и магистральных конвейеров, а также проходческих комплексов – 400–500 кВт, но это не привело к снижению удельного расхода электроэнергии на процессах, связанных с угледобычей. Наоборот, прослеживается устойчивая тенденция к его увеличению. По результатам научных экспериментов резервы электросбережения на участках добычи угля составляют 13–19 %, на магистральном конвейерном транспорте 12–57 %, на водоотливе 3–10 %. Для использования этого потенциала предложена система энергомониторинга и управления подземным электроснабжением шахты (СЭУПЭШ). СЭУПЭШ реализуется на платформе современных компьютерных технологий. Доказано, что СЭУПЭШ за счет создания достоверной ба зы данных электропотребления позволит организовать оперативную и долгосрочную работу по энергосбережению на основных участках и поднять уровень управления и безопасности эксплуатации подземного электроэнергетического комплекса шахты. Окупаемость СЭУПЭШ на шахтах с добычей 1,0–1,2 млн т угля за год составляет 12–15 месяцев. Use level analysis of mining machines and plants by criterion of energy consumption for coal production is adduced in the article. It is noted that installed drive capacity has increased dozens of times more and has amounted to 710 kW of coal plough machines, 400–500 kW of longwall and trunk conveyors and tunnel complexes, but it has not resulted in coal mining energy intensity reduction. On the contrary, steady tendency to increase is traced. According to experimental results energy saving reserves amount to 13–19 % for production units, 12–57 % for trunk conveyor transport, 3–10 % for pumping. Control system of under