Альтернативное агрегирование рейтинговых оценок в рамках QS-технологии ранжирования высших учебных заведений - Марданов, М.Дж.; Рзаев, Р.Р. (Математичні машини і системи, 2016)
Предлагается альтернативный подход к агрегации оценок ключевых показателей университетов по версии QS, основанный на применении метода нечеткого логического вывода. В качестве оцениваемых альтернатив выбраны университеты мира, занявшие по версии QS WUR первые десять мест из списка. По результатам проведенных расчетов получено иное ранжирование топ-университетов, которое несколько отличается от версии QS WUR, основанной на взвешенной агрегированной оценке ключевых показателей. ропонується альтернативний підхід до агрегації оцінок ключових показників університетів за версією QS, заснований на застосуванні методу нечіткого логічного висновку. Як оцінювані альтернативи обрані університети світу, що зайняли за версією QS WUR перші десять місць зі списку. За результатами проведених розрахунків отримано інше ранжування топ-університетів, яке дещо відрізняється від версії QS WUR, заснованій на зваженій агрегованій оцінці ключових показників. It is proposed an alternative approach to the assessments of aggregation of key indicators of universities according to QS-version based on the application of fuzzy inference method. As the valued alternatives there were selected world universities ranked according to QS WUR first ten places on the list. By results of the calculations it is obtained other ranking of top-universities, which is somewhat different from the version of QS WUR based on the weighted aggregate assessment of key performance indicators.