Робастные планы эксперимента - Лапач, С.Н. (Математичні машини і системи, 2016)
Рассматриваются историческое развитие планирования экспериментов и место робастных планов в традиционной классификации. Опираясь на процессный подход и системный анализ, обосновывается комплекс требований к планам эксперимента. Показано, что наилучшим образом этому комплексу удовлетворяют робастные планы на основе псевдослучайных равномерно распределенных в многомерном пространстве последовательностей. Розглядаються історичний розвиток планування експериментів і місце робасних планів при традиційній класифікації. Опираючись на процесний підхід і системний аналіз, обґрунтовується комплекс вимог до планів експерименту. Показано, що найкращим чином цьому комплексу задовольняють робасні плані на основі псевдовипадкових рівномірно розподілених у багатовимірному просторі послідовностей. The historical development of experiments design and robust plans under traditional classification is considered. Based on the process approach and system analysis, a complex of requirements to plans of the experiment is proved. It is shown that the best way to satisfy this set of robust plans based on a pseudo-random uniformly distributed in the multidimensional space of sequences.