Моделювання діалектного тексту в технології багаторівневого інформаційного моніторингу - Голуб, С.В.; Мартинова, Г.І.; Голуб, М.С. (Математичні машини і системи, 2016)
У статті наведено результати досліджень процесів моделювання діалектних текстів у рамках інформаційної технології багаторівневого моніторингу. Запропоновано новий метод класифікації текстових повідомлень за місцем проживання їхніх авторів. Класифікаційні ознаки отримано після декомпозиції текстів та розрахунку їхніх частотних характеристик. Для синтезу моделей використано багаторядний алгоритм МГУА. Кількість правильно класифікованих текстів складає від 78% до 100%. Перетворення текстових повідомлень у масив вхідних даних дозволяє використати переваги методів багаторівневого моделювання в технологіях інформаційного моніторингу текстових повідомлень. В статье приведены результаты исследований процессов моделирования диалектных текстов в рамках информационной технологии многоуровневого мониторинга. Предложен новый метод классификации текстовых сообщений по месту проживания их авторов. Классификационные признаки получены после декомпозиции текстов и расчета их частотных характеристик. Для синтеза моделей использовался многорядный алгоритм МГУА. Количество верно классифицированных текстов находится в пределах от 78% до 100%. Преобразование текстовых сообщений в массив входных данных позволяет использовать преимущества методов многоуровневого моделирования в технологиях мониторинга текстовых сообщений. The results of research processes modeling of dialect texts within the multi- level information monitoring technology are regarded in the article. A new method of classifying text messages at the residence of their authors is proposed. The signs for classification got after decomposition of text and calculating their frequency characteristics. For synthesis models used GMDH. The quantity correctly classified texts from 78% to 100%. Convert text messages in an array input allows the advantage of multi-level modeling techniques in information technology monitoring text messages.