Склад і структура клієнт-серверної системи моделювання поведінки навігаційно-моніторингових комплексів змінного призначення - Касім, А.М. (Математичні машини і системи, 2016)
У статті сформульовано актуальну науково-прикладну задачу створення системи, що моделює функції збору, обробки та виведення геоприв’язаних даних про мобільні об’єкти і співвіднесених з ними атрибутивних даних картографічного фону для вирішення проблем контролю і керування рухомими об’єктами в межах навігаційно-моніторингових комплексів змінного призначення. Розв’язання поставленої задачі здійснювалось з використанням клієнт-серверної технології побудови програмного забезпечення, яке лежить в основі функціонування розробленої системи моделювання. Наведено характеристику основних складових системи, їх взаємозв’язок та засоби розробки. Велику увагу приділено опису логічної структури реляційних баз даних символів рухомих об’єктів і картографічного фону та організації інформаційної взаємодії між сервером баз даних і клієнтськими додатками, які візуалізують агреговані результати обробки запитів до обох баз даних у формі динамічних сцен. Запропонована система може слугувати прототипом для створення дієвих навігаційно-моніторингових комплексів, а також покликана сформувати базис для подальших розвідок за цією тематикою у плані модернізації чи доробки діючих комплексів з урахуванням виявлених недоліків в інтересах всього діапазону користувачів. В статье сформулирована актуальная научно-прикладная задача создания системы, моделирующей функции сбора, обработки и вывода геопривязанных данных о мобильных объектах и соотнесенных с ними атрибутивных данных картографического фона для решения проблем контроля и управления подвижными объектами в пределах навигационно-мониторинговых комплексов переменного назначения. Решение поставленной задачи осуществлялось с использованием клиент-серверной технологии построения программного обеспечения, которое лежит в основе функционирования разработанной системы моделирования. Приведены характеристика основных составляющих системы, их взаимосвязь и средства разработки. Большое внимание уделено описанию логической структуры реляционных баз данных символов подвижных объектов и картографического фона, а также организации информационного взаимодействия между сервером баз данных и клиентскими приложениями, которые визуализируют агрегированные результаты обработки запросов к обеим базам данных в форме динамических сцен. Предложенная система может служить прототипом для создания эффективных навигационно-мониторинговых комплексов, а также призвана сформировать базис для дальнейших исследований по этой тематике в плане модернизации или доработки действующих комплексов с учетом выявленных недостатков в интересах всего диапазона пользователей. The paper formulates topical scientific and applied task of creating a system that simulates the functions of collecting, processing and display of geo-referenced data about mobile objects and the correlated with them attribute data of cartographic background to solve the control and management problems of moving objects within the navigation and monitoring complexes of variable application. The solution of the task was carried out using a client-server technology to build software that underlies the functioning of the developed modeling system. The characteristic of the main components of the system, their interrelation and development tools are given. Much attention is paid to the description of the logical structure of relational databases of symbols of moving objects and cartographic background and organization of information interaction between the database server and the client applications that visualize the aggregated results of the processing query to both databases in the form of dynamic scenes. The proposed system can serve as a prototype for creation of effective navigation-monitoring complexes, and is also intended to form the basis for further research on this topic in terms of improvement or refinement of existing systems, taking into account the identified deficiencies in the interests of the entire range of users.