Прототипна версія системи «Повітря» для розрахунку зон уражень внаслідок викидів небезпечних речовин в атмосферу на основі використання скринінгових моделей та Web-технологій - Майстренко, С.Я.; Ковалець, І.В.; Беспалов, В.П.; Загреба, Т.О.; Хурцилава, К.В. (Математичні машини і системи, 2016)
У представленій роботі було автоматизовано розрахунки зон уражень внаслідок викидів небезпечних речовин у повітряне середовище, що виконуються із використанням скринінгових моделей у пілотній версії програмно-моделюючої системи оперативного прогнозу та аналізу забруднення повітряного середовища України. Програмна реалізація системи здійснена з використанням сучасних Web-технологій, що забезпечують такі важливі властивості сучасних інформаційних систем, як розподіленість та мультиплатформеність. В представленной работе автоматизированы расчеты зон поражений вследствие выбросов опасных веществ в воздушную среду, выполняемые с использованием скрининговых моделей в пилотной версии программно-моделирующей системы оперативного прогноза и анализа загрязнения воздушной среды Украины. Программная реализация системы осуществлена с использованием современных Web-технологий, обеспечивающих такие важные свойства современных информационных систем, как распределенность и мультиплатформенность. In the work the calculations of affected areas following the discharges of dangerous substances in air using screening models were automated in a pilot version of the software and simulation system of operational air pollution forecasting in Ukraine. Software implementation is performed using modern Web-based technologies that provide such important features as distributivity and multiplatform operation.