Хірургічна тактика і способи оперативного лікування ускладненого синдрому діабетичної стопи - Герасимов, Г.М. (Международный медицинский журнал, 2015)
Наведено результати оперативного лікування 260 хворих з ускладненим перебігом синдрому діабетичної стопи. Зазначено, що для підвищення його ефективності слід виконувати операції в ургентному порядку, під загальним знеболенням, з попереднім проведенням діагностичної програми, при індивідуальному підході до кожного хворого. Запропоновані методики завершення оперативних втручань та ведення післяопераційного періоду дали змогу знизити кількість інфекційних післяопераційних ускладнень до 11,8 % випадків, післяопераційну летальність − до 8,0 %. Приведены результаты оперативного лечения 260 больных с осложненным течением синдрома диабетической стопы. Отмечено, что для повышения его эффективности необходимо выполнять операции в ургентном порядке, под общим обезболиванием, с предшествующим проведением диагностической программы, при индивидуальном подходе к каждому больному. Предложенные методики завершения оперативных вмешательств и ведения послеоперационного периода позволили снизить количество инфекционных послеоперационных осложнений до 11,8 % случаев, послеоперационную летальность − до 8,0 %. The author reports the results of treatment of 260 patients with complicated course of diabetic foot syndrome. It is noted that to increase the effectiveness, surgery should be performed as an urgent procedure under general anesthesia, with preliminary diagnosis and individual approach to each patient. The technique of performing operations and postoperative care proposed by the author has reduced the number of infectious postoperative complications to 11.8 %, postoperative mortality 8 %.