До проблеми історіософії Тараса Шевченка: методологічні підходи - Яременко, В. (Інститут літератури ім. Т.Г. Шевченка НАН України, 2007)
Доробок Тараса Шевченка – і література, і живопис – відкриває перед дослідником української історіософії великі можливості, адже поет і художник знав та своєрідно студіював історичні першоджерела, друковані й рукописні праці з історії, активно використовував їх у творчому процесі; практично
у всіх видах та жанрах його творчої спадщини наявне величезне розмаїття історичних мотивів; вплив Шевченкових творів на формування історичної та національної свідомості українців унікальний; в українській історіографії аж до наших днів помітна
“концептуальна присутність” Шевченкової позиції.